FSF

Častni gost letošnjega festivala bo Fritz Hock

Letos se bo v vlogi prijatelja slovenskega filma z nami družil Fritz Hock, ustanovitelj in direktor filmskega festivala K3 v Beljaku, ki se osredotoča na filme sosedskih regij: Slovenije, Furlanije Julijske krajine v Italiji in Koroške v Avstriji. Poleg tekmovalnega programa kratkih in celovečernih filmov festival s posebnimi programi predstavlja raznolike kulture obmejne regije in je v prvi vrsti zavezan povezovanju in spodbujanju sodelovanja. »Ključno je, da poskrbimo za zagon sodelovanja med Avstrijo in Slovenijo. Čas je, da požanjemo sadove teh dveh majhnih, a velikih držav, začnemo negovati našo skupno zgodovino ter vzajemno pragmatično izkoristimo naše prednosti in geografsko lego. Skupaj lahko odpremo vrata tako proti jugu kot proti severu. Vzdolž meje med Slovenijo in Avstrijo je še veliko neodkritega in verjamem, da lahko koprodukcijski filmi postanejo tretji dejavnik, ki nas bo združeval – kreativno, kulturno in praktično,« Fritz Hock zapiše v uvodniku kataloga 27. FSF Portorož.

Fritz Hock je pri slovenskem filmu vedno občudoval njegovo politično in družbeno angažiranost: »Slovence odlikuje edinstvena sposobnost odkrivanja političnih razsežnosti tako v velikih zgodbah kot v majhnih, subtilnih gestah vsakdanjega življenja. Naj gre za celovečerni film ali vznemirjajoč trenutek v kratkem filmu, slovenski film je po naravi političen. S koreninami je zasidran v podzemlju, kjer ohranja neodvisnost in moč. Pri tem je treba nenehno z obilo občutljivosti loviti ravnovesje – prevelika izpostavljenost mainstreamu bi lahko razvodenila ta podzemni duh in sprevrgla subtilno v pretirano.«

Filmski festival K3 bo letos potekal med 4. do 8. decembrom, poudarek pa bo prav na avstrijsko-slovenskih produkcijskih pobudah. Tudi na letošnjem FSF Portorož bomo skupaj s Slovenskim filmskim centrom in strokovnimi filmskimi združenji gostili slovensko-avstrijsko koprodukcijsko srečanje in tako prispevali še en kamenček v mozaik dobrih filmskih odnosov med Slovenijo in Avstrijo.