FSF

Novinarska konferenca in začetek prodaje vstopnic

Danes so na novinarski konferenci v Kinodvoru direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar, direktor festivala Bojan Labović, vodja strokovnega programa Veronika Zakonjšek in vodja projekta Tjaša Smrekar predstavili program in posebnosti 27. FSF Portorož. Obenem se z današnjim dnem začenja tudi prodaja vstopnic, ki jih lahko kupite preko spleta.

Bojan Labović je na novinarski konferenci festival predstavil kot enega redkih nacionalnih filmskih festivalov v regiji in dodal, da je »poseben v tem, da ni namenjen zgolj celovečernim filmom, ampak predstavlja vse filmske zvrsti in formate.« V letošnji Tekmovalni program se je uvrstilo 72 filmov, ki se bodo potegovali za nagrade vesna, še 27 filmov pa bomo prikazali v okviru Preglednega programa. Nataša Bučar je ob tem povedala, da »Tekmovalni program letošnjega FSF Portorož odraža tudi to, da z javno podporo v Sloveniji nastajajo tudi filmi z bolj komunikativno vsebino, predvsem taki, ki so namenjeni otrokom in mladini,« in dodala: »Veseli me, da je Vlada RS za prihodnji leti filmskemu ustvarjanju namenila bistveno višja sredstva, kar nam bo omogočilo ustvariti boljše pogoje za filmsko ustvarjanje, predvsem višjo finančno podporo na posamezen filmski projekt. Po številu filmskih projektov smo v zadnjih letih namreč dosegli trenutne produkcijske kapacitete v Sloveniji, ob tem pa nismo uspeli znatno povečati filmskih proračunov. Napovedano povišanje nam bo to omogočilo.«

Poleg predstavitve aktualne slovenske filmske produkcije se bomo spomnili tudi dveh velikanov slovenskega filma, režiserjev Igorja Pretnarja in Matjaža Klopčiča. 100-letnico rojstva Igorja Pretnarja bomo počastili s projekcijo filma Eisensteinov učenec: režiser Igor Pretnar v Moskvi (Slavko Hren, 2012) in pogovorom z režiserjem Slavkom Hrenom. 90-letnico Matjaža Klopčiča pa bomo obeležili s projekcijo njegovega tretjega igranega celovečerca Sedmina in pogovorom s poznavalko Klopčičevega dela Majdo Širca. Posebej opozarjamo še na bogat Strokovni program in večerna Festivalska druženja ob dobri glasbi.