Predstavitev

25. Festival slovenskega filma Portorož – 25. do 30. oktober 2022

Festival slovenskega filma Portorož je pregled nove slovenske avdiovizualne produkcije, ki se zaključi s podelitvijo nagrad za najvidnejše dosežke in ustvarjalce. Festival je naslednik Tedna domačega filma v Celju, ustanovljenega v sedemdesetih letih 20. stoletja, ki se je po osamosvojitvi preimenoval v Slovenski filmski maraton in preselil v Portorož. Že naslednje leto je  prevzel  naziv  Festival slovenskega filma, leta 2021 pa mu je bila dodana tudi geografska oznaka Portorož.

Festival slovenskega filma Portorož je kulturni in strokovni dogodek, na katerem se srečujejo filmski ustvarjalci, strokovna javnost, poslovni partnerji in ljubitelji filma. Je vsakoletno srečanje, kjer se v šestih zaporednih dneh odvrti sveža produkcija igranih, dokumentarnih, animiranih, eksperimentalnih, celovečernih, srednjemetražnih in kratkih filmov. Po projekcijah se ob prisotnosti številnih filmskih ustvarjalcev zvrstijo novinarske konference in pogovori o filmih; pomemben poudarek pa ima tudi strokovni program festivala s tematskimi konferencami, filmskimi delavnicami ter koprodukcijskimi srečanji in mednarodnim sodelovanjem. Na festival so povabljeni različni gostje iz Slovenije in tujine, prav tako pa je poskrbljeno za sprostitev, saj je festival namenjen tudi neformalnemu druženju, ki je pomemben vir pretoka informacij tako med filmskimi ustvarjalci kot tudi ostalo javnostjo.

Festival se zaključi s slovesno podelitvijo nagrad vesna. Vesna simbolizira priljubljenost junakinje iz legendarnega istoimenskega filma, ki ga je leta 1955 režiral František Čap. Češki režiser danes predstavlja enega stebrov zgodovine slovenskega filma in je svetel primer evropske kulturne povezanosti in odprtosti slovenske filmske produkcije. Festival povezuje nove pristope mlade generacije avtorjev z izročilom velikih imen slovenske filmske zgodovine, ki pa je vedno bolj povezana z evropsko filmsko ustvarjalnostjo.

Slovenski filmski center v sodelovanju s filmskimi strokovnimi društvi na festivalu vsako leto podeli nagrado Metoda Badjure za življenjsko delo filmskega ustvarjalca, ki nosi ime po pionirju dokumentarnega filma.

Torej, oktobra spet v Portorož. Na jubilejni 25. Festival slovenskega filma Portorož. Na lokacijo, ki ima naklonjenost večine slovenskih filmskih ustvarjalcev. Na lokacijo, kjer je lahko tudi jesen topla. Tako v filmskem kot vremenskem smislu..

 

Bojan Labović, direktor festivala
www.fsf.si