FSF

Festival v znamenju obletnic

Letos slovenska kinematografija obeležuje vrsto obletnic, med katerimi festival posebej izpostavlja 50-letnicosmrti režiserja Františka Čápa, ki je pokopan v Piranu. Z otvoritveno projekcijo digitalno restavrirane kopijenjegove Vesne (1953) bomo obeležili to in še nekaj drugih obletnic: 120-letnico rojstva montažerke filma Vesna, Milke Badjura, 110-letnico rojstva avtorja glasbe Bojana Adamiča in 25. obletnico Festivala slovenskega filma, katerega osrednje nagrade nosijo ime prav po filmu Vesna.

Ob svetovnem dnevu animiranega filma se bomo poklonili tudi pionirju slovenske animacije, Sašu Dobrili. Letos mineva 100 let od njegovega rojstva in 70 let od premiere prvega slovenskega animiranega filma 7 na en mah (1952). Na festivalu bo prikazana njegova digitalizirana kopija.

60-letnico praznuje tudi revija Ekran, naša najbolj dolgoživa filmska revija, ki ji bo v avli Avditorija posvečena razstava njenih naslovnic, ki ponuja slikovit vpogled v ključna obdobja oblikovalske zgodovine Ekrana med letoma 1962 in 2022.

Nenazadnje je preteklo leto svoj 30. rojstni dan praznovala tudi samostojna Slovenija, SFC pa je ob tej priložnosti pripravil poseben razpis za filme na temo osamosvojitve. Ti filmi letos prihajajo na program FSF Portorož, združeni v posebno sekcijo Filmi 30.