FSF

V Gledališču Tartini filmi, nastali ob 30-letnici samostojne Slovenije

V sklopu tekmovalnega programa 25. Festivala slovenskega filma Portorož bo v piranskem Gledališču Tartini na ogled tudi pet celovečernih filmov, ki so nastali ob 30. obletnici samostojne Slovenije. Gre za zanimiv in raznolik nabor filmov, ki iz različnih zornih kotov osvetljujejo tako začetne korake kot nadaljnjo pot naše države, pa najsi gre za prelomne dogodke, športne dosežke in zanimive osebnosti ali zgolj za filmsko upodobljene spomine slehernika.

Tako si bo v petek, 28. 10., ob 16. uri moč ogledati dokumentarec o premalo znanem dogodku iz slovenske vojne za samostojnost Bitka za Holmec, istega dne ob 18.30 pa dokumentarno obnovo zgodbe o zlati medalji z evropskega prvenstva v košarki z naslovom 2017. V soboto, 29. 10., ob 15.15 pričnemo z igrano-dokumentarnim filmom Sen 91, ki v vrtincu zgodovinskih dogodkov spremlja družino, ki se znajde na križišču svojih prepričanj, želja in strahov. Ob 17h nadaljujemo z observacijskim dokumentarcem Poletje 91, ki s pomočjo še nikoli videnih arhivskih in domačih video posnetkov ponese gledalca v kaotično obdobje pred in med slovenskim osamosvajanjem ter po njem. Cikel zaključimo ob 19. uri z Belim bojevnikom v črni obleki, dokumentarcem o sinu, ki raziskuje zgodbo očeta Ivana Krambergerja – dobrotnika, inovatorja in politika.

Obeta se, skratka, res raznolik nabor filmov na temo naše skupne zgodovine, ki jih želimo približati tudi občinstvu na Obali, zato vsem občanom Pirana in ostalim obiskovalcem toplo priporočamo ogled projekcij v Gledališču Tartini.