FSF

Znan je letošnji »prijatelj slovenskega filma«

FSF Portorož je z lansko edicijo uvedel naziv »prijatelj slovenskega filma«. To je častni gost, ki je tako ali drugače tesno povezan bodisi s slovensko filmsko produkcijo bodisi s slovenskim občinstvom ali s Slovenijo kot takšno. Letošnji prijatelj slovenskega filma, hrvaški režiser Rajko Grlić, je povezan z vsem naštetim. V svoji petdesetletni karieri je sodeloval z mnogimi slovenskimi ustvarjalci, med njimi z letošnjo Badjurovo nagrajenko, igralko Mileno Zupančič, scenaristom Brankom Šömnom, tonskim mojstrom Marijanom Megličem in pred kratkim umrlim igralcem Radkom Poličem Racom. Starejše občinstvo se ga bo spomnilo po uspešnicah, kot sta Samo enkrat se ljubi in V žrelu življenja, njegov novejši čas pa s filmi Čaruga, Karavla in Ustava republike Hrvaške  zaznamuje tudi sodelovanje s slovenskimi producenti. V filmu Naj ostane med nami je ob producentki Dunji Klemenc sodelovala tudi slovenska igralka Nina Ivanišin.

Rajko Grlić je bil rojen leta 1947 v Zagrebu, kjer je najprej študiral filozofijo, po enem letu študija pa se je vpisal na prestižno praško filmsko fakulteto FAMU, ki jo je leta 1971 tudi zaključil. Skupaj z režiserji Goranom Paskaljevićem, Emirjem Kusturico, Goranom Markovićem in Srđanom Karanovićem ga uvrščamo med pripadnike tako imenovane »praške šole«.

In kdo bi si mislil, da bo petletni deček, ki je z dedkovim planinskim cepinom nekoč ponosno stal sredi Logarske doline, pripravljen, da s starši premaga vrhove, ki ga obkrožajo, nekoč postal častni doktor Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici? Rajko Grlić bo naš in vaš gost ves čas trajanja festivala, v sredo, 26. 10. 2022, pa bo v okviru posebnega filmskega programa predvajan film Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba, ki ga je Grlić režiral skupaj s slovenskim režiserjem Matjažem Ivanišinom. Po filmu bo tudi pogovor, ki bo ob našem gostu posvečen tudi Badjurovi nagrajenki Mileni Zupančič in spominu na velikana Radka Poliča Raca.