FSF

Nagrado Milke in Metoda Badjure 2023 prejme Rado Likon

Kot vsako leto bomo tudi na 26. FSF Portorož podelili nagrado za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti, nagrado Metoda Badjure, ki od letošnjega leta nosi razširjeno ime nagrada Milke in Metoda Badjure. S preimenovanjem nagrade smo želeli poudariti premnogokrat spregledani doprinos filmske režiserke in montažerke Milke Badjura ter na vsebinski ravni ponovno združiti najpomembnejši slovenski filmski ustvarjalni par, katerega skupno delo je v mnogih primerih nemogoče ločiti. Več o Milki Badjura in njenem pionirskem delu lahko preberete tu.

Z veseljem sporočamo, da nagrado Milke in Metoda Badjure 2023 prejme direktor fotografije Rado Likon, ki je s svojim neizmernim talentom in predanostjo zaznamoval slovensko kinematografijo in televizijski svet. V vlogi direktorja fotografije je prispeval k več kot 70 filmom. Svoj avtorski pečat je med drugim pustil v legendarnih celovečercih, kot so Poletje v školjki I in II, Leta odločitve, Razseljena oseba in Christophoros. V zadnjih letih se je kot direktor fotografije in producent izkazal pri celovečernih filmih Ita Rina – filmska zvezda, ki je zavrnila Hollywood in Cankar, leta 2022 pa je imel dve premieri s celovečernima filmoma Pošvedrani klavir in Temni pokrov sveta. Obenem je tudi cenjen pedagog, zavzeto pa sodeluje tudi pri restavriranju in digitizaciji slovenskih filmov ter s tem pomembno prispeva k ohranjanju slovenske filmske dediščine.

Več informacij najdete v sporočilu za javnost in utemeljitvi nagrade. Nagrada bo podeljena 3. oktobra na slovesnosti ob odprtju festivala v Glavni dvorani Avditorija Portorož. Nagrajencu prisrčno čestitamo!